Zakaj samo protivirusni program ni dovolj, da ste zaščiteni

Virusi in zlonamerna programska oprema sta glavni orodji, ki jih kibernetski kriminalci uporabljajo za vdor v omrežja in krajo podatkov. Zato je zaščita proti zlonamerni programski opremi, kot jo nudi Panda Security, nujna, da vaš računalnik in podatki ostanejo varni. Taki programi pregledajo trdi disk za morebitne viruse in jih samodejno odstranijo.

Kljub temu pa kibernetski napadi postajajo vse bolj izpopolnjeni, saj uporabljajo več različnih načinov, kako vdreti v sistem. Protivirusna programska oprema je le prvi »sloj« v večplastni obrambni zaščiti.

Požarni zid – preprečuje vstop »zlobnežem« v vaše omrežje ?

Kot protivirusni program preprečuje virusom, da so naloženi na vaš računalnik, tako požarni zid zaustavlja hekerje pred vstopom v vaše omrežje. Požarni zid je zasnovan, da avtomatsko zaustavi sumljivo dejavnost v omrežju, brez da bi to vplivalo na ostalo delovanje – brskanje po spletu, pošiljanje e-pošte.

Velika verjetnost je, da ima vaš domač WiFi usmerjevalnik že vgrajen požarni zid, ki preprečuje najbolj očitne poskuse vdora v omrežje. Požarni zid imate lahko nameščen tudi na računalniku, ki opravlja podobno nalogo in preverja aktivnosti znotraj omrežja.

VPN – šifrira omrežni promet

Še en način, kako hekerji ukradejo informacije, je, da prestrežejo vaše dejavnosti na internetu z lažnimi dostopnimi točkami. Vse kar morajo storiti je, da vas prepričajo, da se povežete z njihovim omrežjem. Vse informacije, ki gredo skozi omrežje, hekerji lahko »preberejo« in to jim omogoči krajo gesel, številk kartic in ostalih osebnih podatkov.

Uporaba VPN-ja, kot je Panda Dome VPN, zagotovi šifriranje vseh omrežnih aktivnosti. Šifriranje pomeni, da nobena prestrežena informacija ne more biti prebrana ali uporabljena, saj je povsem neuporabna. VPN povezavo lahko za polno zaščito uporabite na prenosnih in namiznih računalnikih, tablicah, pametnih telefonih …

Upravljanje gesel

Skoraj vsaka spletna stran ali storitev zahteva geslo – kar pomeni, da si jih morate zapomniti več sto. Mamljivo je, da povsod uporabite enako geslo, a to pomeni resno izpostavljenost tveganju.

Samo v eno od spletnih strani/storitev morajo vdreti, da je vaše geslo ukradeno, hekerji pa ga bodo nato preizkusili še na drugih straneh, če morda dela tudi tam. Vsakič ko na novo uporabite staro geslo, jim olajšate krajo vaših računov.

Upravitelj gesel, kot je Panda Dome Password, lahko samodejno ustvari novo močno geslo za vsak račun na spletnih straneh. Geslo je potem shranjeno v varen »trezor«, dokler ga ponovno ne potrebujete. Upravitelj gesel omogoča preprosto ustvarjanje stotih ali tisočih gesel, ki so edinstvena in neprenosljiva.

V tistih malo verjetnih primerih, ko heker vdre preko vašega VPN-ja, požarnega zidu in protivirusne zaščite, bo trezor z gesli ostal šifriran, saj ne morejo obnoviti vaših gesel.

Zaščita je izrednega pomena

Večplastna zaščita je edini učinkovit način, kako se ubraniti hekerjev in kibernetskih kriminalcev. Protivirusna oprema predstavlja pomembno osnovno zaščito, toda za pravo zaščito potrebujete več. Dodajanje požarnega zidu, VPN-ja in upravitelja gesel v vaše varnostne nastavitve je najboljši način za zaščito vaših občutljivih podatkov.

Prva pomoč pri spletnih napadih / 080 25 52

Je vaše podjetje doživelo spletni napad, hekerski vdor ali krajo podatkov? Ste morebiti žrtev izsiljevalskega virusa? Pomoč dobite pri vrhunskih varnostnih strokovnjakih na telefonski številki 080 2552.  Hekerji in drugi kibernetski napadalci so iz